flowers400.jpg

Wpływ mikroelementów na wzrost roślin - właściwe nawożenie

Rośliny, tak jak każdy żywy organizm potrzebują mikro i makro elementy, które warunkują im właściwą wegetacje oraz chronią przed chorobami.

Do podstawowych składników możemy zaliczyć:

Wapń - zapewnia dobre ukorzenienie roślin, korzystne warunki do pobierania innych składników pokarmowych oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób jak np. zgnilizna pomidora
Magnez - zapewnia efektywne pobieranie i metabolizm azotu, zwiększa zawartość cukrów i tłuszczy oraz wpływa na zdrowotność roślin
Bor - bierze udział w przemianach cukrów i białek, syntezie chlorofilu i asymilacji dwutlenku węgla. Ma znaczący wpływ na wzrost roślin przez stymulacje wzrostu łodyg, korzeni i wierzchołka
Cynk - bierze udział w przemianach energetycznych, syntezie witamin PP, C oraz z grupy B. Jest również aktywatorem wzrostu
Miedź - zwiększa odporność na choroby grzybowe oraz bierze udział w prawidłowym rozwoju tkanek roślinnych

Składniki pokarmowe dobrze jest uzupełniać przez właściwe nawożenie i wapniowanie. Należy przy tym pamiętać, iż przed nawożeniem należy sprawdzić kwasowość gleby. W przypadku ziem kwaśnych (w zdecydowanej większości) należy ziemię przygotować przez jej zwapnowanie wapnem węglanowym. Na rynku dostępne są dwa rodzaje wapna węglanowego - techniczne i naturalne - dolomitowe. Niektórzy producenci oferują gotowe mieszanki nawozowo-wapniowe, które sprawdzają się dobrze przy ziemiach słabo kwaśnych. Optymalne zakwaszenie ziemi ze względu na łatwość przyswajanie składników pokarmowych to 6 - 6,5. Zalecane ilość nawozu uzależniona jest od rodzaju uprawy i intensywności upraw. Przed przystąpieniem do nawożenia dobrze jest zapoznać się wytycznymi producenta nawozów lub zasięgnąć rady specjalisty, przy czym najlepszą regułą jest umiarkowanie.

Drukuj